Spelregels voor leden bij het uitvoeren van vrijwilligerstaken

RWC Ahoy heeft ambitieuze plannen om onder andere het sportaanbod nog mooier te maken. Maar daarvoor kunnen wij niet zonder jullie enthousiaste inzet! Zonder vrijwilligers, geen mooi sportaanbod. Zo simpel is het. Daarom hebben wij een betrokken en gestructureerd vrijwilligersbeleid. Hiermee willen wij samen de ambities van onze vereniging waarmaken. Bovendien biedt het jou ook kansen om meer betrokken te zijn bij onze vereniging en de wielersport. Je kan kiezen uit veel verschillende, leuke activiteiten!

Ons vrijwilligersbeleid heeft betrekking op alle actieve leden vanaf 16 jaar en de ouders van jeugdleden. Om alles zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen zijn er een aantal “spelregels”:

 1. Een overzicht met activiteiten zal jaarlijks, in december, gepubliceerd worden. Dit overzicht wordt vanaf dat moment ook doorlopend aangevuld met nieuwe, ad-hoc activiteiten en zal in 2018 nog via de algemene RWC Ahoy WhatsApp groep gepubliceerd worden (maak je nog geen deel uit van deze groep en wil je dat wel, laat het weten door je telefoonnummer door te geven via rwcahoypr@gmail.com en je wordt toegevoegd). Vanaf 2019 zal dit overzicht via een nieuw te introduceren app beschikbaar zijn. Met deze app willen we de communicatie en het inschrijven zo eenvoudig mogelijk maken.
 2. Intekenen voor een activiteit kan vanaf het moment van publiceren van de activiteitenlijst via de applicatie.
 3. Kan je toch niet op het door jou gekozen moment? Geef het in ieder geval altijd aan bij de coördinator, uiterlijk 24 uur voorafgaand aan de starttijd van de activiteit. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een vervanger/het ruilen met iemand anders. Vanaf 2019 kun je hiervoor onder andere de reservelijst in de applicatie gebruiken.
 4. Ouders van jeugdleden, jonger dan 16 jaar, hebben voorrang op overige leden bij het uitvoeren van activiteiten die gerelateerd zijn aan de jeugdcategorieën.
 5. Aan het einde van het jaar zal worden bekeken of je een activiteit hebt uitgevoerd. Zo ja, dan ontvang je een korting op jouw lidmaatschap voor het daarop volgende jaar. Dit bedrag zal je terugvinden op jouw factuur hiervoor. Voor 2019 is het kortingsbedrag vastgesteld op €30,-.
 6. Wees er snel bij, want we hanteren hierbij het principe van ‘wie eerst komt, die eerst maalt’. Uitgangspunt is dat er voor elk lid een activiteit is.
  1. Indien er aan het einde van het jaar geen geschikte taken meer zijn, dan is dat jouw verantwoordelijkheid;
  2. Indien aan het einde van het jaar blijkt dat er minder taken waren dan aantal leden, dan heeft RWC Ahoy de mogelijkheid om ervoor te kiezen alsnog geen korting te verstrekken. Dit, gegeven dat elk lid ruim de tijd heeft gehad om zich aan te melden voor een activiteit.

Wil je iets kwijt over deze spelregels of het vrijwilligersbeleid? Laat het ons weten via rwcahoypr@gmail.com.   

FAQ:

 

 • Hoeveel activiteiten kan ik uitvoeren?
  Wij vragen je om minimaal één activiteit per kalenderjaar uit te voeren, maar je mag er natuurlijk zoveel uitvoeren als je wilt . Dat vinden wij alleen maar leuk natuurlijk!
 • Ik heb meerdere kinderen, jonger dan 16 jaar die actief lid zijn. Hoeveel activiteiten moet ik dan uitvoeren?
  Net als voor de overige leden geldt hier dat je maar één activiteit per kalenderjaar hoeft uit te voeren
 • Hoe lang duurt een activiteit?
  Dat verschilt per activiteit. Maar wij rekenen niet in uren. Als een activiteit in een dagdeel past, dan is dat voldoende om jouw bijdrage te leveren.
 • Als ouder van een jeugdlid wil ik graag een bijdrage leveren aan een activiteit waar mijn kind deel aan neemt. Kan dat?
  Dat begrijpen wij goed. Dus “ja, dat kan zeker!” Je krijgt daarbij zelfs voorrang op de overige leden.  
 • Wat kan ik allemaal doen?
  Er zijn tal van activiteiten waarmee je onze vereniging kan helpen. Uiteenlopend van het ondersteunen bij clinics of wedstrijden, tot klussen om onze accommodatie aantrekkelijk en veilig te houden of het begeleiden van onze elite renners als soigneur of mecanicien. Twee linkerhanden? Geen probleem. Met jouw gezelligheid kun je bijvoorbeeld ook een rondje bardienst doen! Er zijn te veel activiteiten om hier op te noemen. In de app vind je daarom een lijst waar ze wel allemaal staan. Gecategoriseerd. Deze lijst wordt continue bijgewerkt, dus er komen ook regelmatig nieuwe, ad-hoc activiteiten bij.
 • Krijg ik nog instructies voorafgaand aan een activiteit en hoe werkt dat?
  Ja, zeker! Wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid en met duidelijke instructies aan de slag gaat. Ongeacht de activiteit die je gaat uitvoeren. Voor elke activiteit is er een coördinator die mede zorgt voor instructies en begeleiding en, indien het soort activiteit er om vraagt, voor het inwerken van de vrijwilliger. Dit kan het geval zijn bij frequent terugkerende taken. Afhankelijk van de activiteit worden deze instructies op voorhand gecommuniceerd, of op locatie direct voor aanvang.
 • Krijg ik er nog iets voor terug?
  Heel veel! Allereerst dankbaarheid. Jouw inspanningen dragen bij aan het waarmaken van de ambities van onze vereniging en daar heb jij direct of indirect ook profijt van. Daarnaast leer je op een leuke manier de vereniging, de wielersport en je mede-renners beter kennen. Als een extra beloning verdien je ook nog eens een korting op jouw lidmaatschap. Voor 2019 is dat €30,-.
 • Ik kan helaas toch niet. Wat kan ik nu doen?
  Het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen dat je toch niet kan komen helpen. Je meld dit in ieder geval altijd bij de coördinator, uiterlijk 24 uur van tevoren. Als dat door speciale omstandigheden niet meer lukt, laat je het alsnog zo snel mogelijk weten. Dan kan je samen bespreken wat te doen. Als een activiteit nog verder dan 24 uur weg is, dan zorg je zelf voor vervanging/het ruilen met iemand anders. Hiervoor kun je de reservelijst gebruiken in de applicatie. Maar als je toevallig al weet dat iemand wil en kan helpen, dan kan je diegene natuurlijk ook vragen. (Je vindt de contactgegevens van de coördinator bij de betreffende activiteit)
 • Ik weet niet meer precies hoe laat ik waar moet zijn. Waar kan ik dat ook alweer vinden?
  In de app vind je bij de betreffende activiteit de locatie en het tijdstip waar en waarop je verwacht wordt. Als het nog niet bekend is, kun je altijd even contact opnemen met de coördinator.
 • Ik wil mijzelf inschrijven voor een activiteit, maar hij is al volgepland. Wat nu?
  Je kan jezelf toch inschrijven. Je komt dan op de reservelijst. Mocht iemand anders voor jou toch niet kunnen, dan kan jij alsnog deelnemen. Wij proberen je dat dan uiterlijk 24 uur van te voren te laten weten. In speciale omstandigheden, zoals last minute afmeldingen, kunnen wij je ook korter van te voren vragen of je nog beschikbaar bent.
 • Ik heb een idee voor een andere activiteit waar ik ook iets in kan betekenen. Wat kan ik hiermee doen?
  Leuk dat je meedenkt, goede ideeën zijn altijd welkom! Als je met een andere taak kan helpen die ook waarde oplevert voor RWC Ahoy en de leden, dan kan je dat aangeven bij de coördinator van het vrijwilligersbeleid.
 • Ik wil liever geen activiteit uitvoeren. Wat nu?
  Dat vinden wij natuurlijk erg jammer. Allereerst horen wij graag waarom je liever geen activiteit wilt uitvoeren. Jouw feedback kunnen wij dan meenemen in de evaluatie van ons vrijwilligersbeleid. Maar uiteraard ben je vrij in je keuze en dat heeft verder geen gevolgen. Je loopt alleen een korting op jouw lidmaatschap mis.
 • Wat is het kortingsbedrag?
  Voor 2019 is de hoogte van het kortingsbedrag vastgesteld op €30,-.
 • Krijg ik dit bedrag ook als ik het daarop volgende jaar geen lid meer ben?
  Nee. Als je besluit om niet langer lid te blijven, maak je geen aanspraak op een uitbetaling van het bedrag. Het bedrag is ook niet inwisselbaar voor enige andere vorm van compensatie.
 • Waar en hoe kan ik de app downloaden?
  Zodra de app er is zullen wij alle leden op de hoogte brengen hiervan. Wij leggen je dan ook uit waar en hoe je de app kan downloaden en kan gebruiken. Die informatie zullen we vervolgens ook hier plaatsen uiteraard.

 

 

Inhoud