Trainingsaanbod

trainings- en wedstrijd-programma

Afhankelijk van de categorie waar je in gaat koersen kun je deelnemen aan een programma passend bij jouw leeftijd, niveau en ambitie. De categorieën zijn Jeugd, Nieuwelingen/Junioren, Dames, Funklasse, Amateurs/Sportklasse en Elite/Belofte. Onze Elite/Belofte is bijvoorbeeld actief in de Clubcompetitie, waar de Amateurs/Sportklasse ook in binnen- en buitenland koersen. Met de Funklasse rijden we o.a. de Ride Like a Pro Challenge, de Ronde van Katendrecht en de Ronde van Kralingen. Hieronder lees je meer over het trainingsaanbod.

Programma

Bij ons kan iedereen op zijn eigen niveau trainen en wedstrijden rijden. Clubkoersen, criteriums, Gran Fondo's en meer! Iedere categorie heeft een programma passend bij het niveau.

Groepstrainingen

Wij faciliteren groepstrainingen, van social rides tot intervaltrainingen, techniektrainingen en krachttraining. Samen wielrennen is immers veel leuker dan alleen!

Clubactiviteiten

Met clubevenementen zoals kampioenschappen, clinics, koersen en andere festiviteiten zijn wij een gezellige Rotterdamse wielerclub waar we samen de wielersport beleven.

Sportadviezen

Onze wielertrainers en coaches beschikken over kennis en ervaring om jouw prestaties te verbeteren. Naast basisadviezen bieden wij ledenvoordeel bij aangesloten partijen.

Clubkoersen

De beste mogelijke training voor een wedstrijd is natuurlijk een wedstrijd! Bijna heel het jaar door organiseren wij daarom trainingswedstrijden die toegankelijk zijn voor iedereen met een meteen KNWU basislicentie. We rijden in een A-, B- en C-categorie op basis van niveau.

Duurtrainingen

Iedere zondag om 10:00 vanaf onze kantine vertrekken we in een A- en B-categorie. Deze trainingen gebruiken we om elkaar te beter te leren kennen en duurkilometers te maken. De A-groep rijdt ca. 4 uur met een gemiddelde snelheid van 30-32 km/h en de B-groep rijdt ca. 3 uur met een gemiddelde snelheid van 28-30 km/h.

Cyclo-programma

De afgelopen jaren zijn steeds meer clubgenoten cyclo's en Gran Fondo's gaan rijden. Daarom hebben wij een cyclo-programma opgesteld. Vanuit de club zorgen wij voor begeleiding. Bovendien heb je een mooie groep gelijkgestemden om naar het evenement toe te trekken!

Educatieve clinics

Wij faciliteren meerdere clinics en workshops voor onze leden om hen te helpen bij trainingsvraagstukken, mentale voorbereiding en meer. Daarnaast beschikken wij over interne en externe partners waar je, al dan niet tegen gereduceerd tarief, terecht kunt voor trainingsadviezen en sporttesten.

Techniektrainingen

Afhankelijk van de periode van het seizoen organiseren wij techniek- en vaardigheidstrainingen. Bijvoorbeeld bochtentrainingen voor de Funklasse als vervolg op de introclinic, maar ook intervaltrainingen voor leden die graag hun conditie of sprint-skills willen verbeteren.

Krachthonk

Om een betere wielrenner te worden is het goed om ook te werken aan je kracht en stabiliteit op en naast de fiets. In ons gloednieuwe krachthonk kun je onder begeleiding meedoen aan een uitgebalanceerd programma. Niet alleen goed voor je, maar ook super gezellig!

Funklasse

Amateurs/Sportklasse

Elite/Belofte

FAQ

Veelgestelde vragen waar wij een antwoord op hebben.

Vanaf het jaar dat je 19 wordt bepaal je zelf in welke klasse je uitkomt (verplichte promotie daargelaten). De klasses zijn Funklasse, Sportklasse, Amateurs en Elite/Belofte. Ben je recent begonnen met wielrennen en heb je nog geen wedstrijdervaring? Dan adviseren wij je om aan te sluiten bij onze Funklasse-groep.

Tot en met 18 jaar kom je uit in een leeftijdsgebonden categorie. De KNWU onderscheid jeugdcategorie 1 t/m 7, nieuwelingen (15 en 16 jaar) en junioren (17 en 18 jaar). Bij de dames bestaat er hetzelfde onderscheid als bij de heren, alleen trainen wij bij RWC Ahoy met de dames gezamenlijk. Wel is er onderscheid met betrekking tot het wedstrijdprogramma.

Als lid betaal je contributie aan de club. Hierbij zijn een outfit (broek en shirt) en het KNWU basislidmaatschap inbegrepen. Voor volwassenen bedraagt de contributie €139,00. Dit is inclusief het KNWU basislidmaatschap. Daarnaast verwachten wij van leden dat zij een bijdrage leveren in de vorm van vrijwilligerswerk. Je kunt er ook voor kiezen dit niet te doen en in plaats hiervan een aanvullende vergoeding te betalen.

Vanaf de Sportklasse moet je zelf een wedstrijdlicentie aanschaffen via de KNWU. De tarieven vind je hier.

Wanneer je wedstrijdambities hebt in bijvoorbeeld het buitenland, bijvoorbeeld als renner van de Amateurs, wordt er vaak een eigen bijdrage gevraagd voor het dekken van de kosten. Dit wordt door een coördinator begeleid.

Ieder actief lid van RWC Ahoy krijgt automatisch een KNWU basislidmaatschap. Met dit lidmaatschap mag je meedoen aan clubwedstrijden, Funklasse-evenementen, ben je verzekerd via de KNWU en krijg je allerlei ledenvoordelen. Hier lees je meer over het KNWU basislidmaatschap. Als je begint met wielrennen heb je dus niet een aanvullende wedstrijdlicentie nodig.

Door in te loggen met je KNWU-account op het online portaal Mijn KNWU kun je een wedstrijdlicentie aanschaffen. Log in, selecteer ”licenties” in het linkermenu en klik op ”licentie aanvragen”. Doorloop vervolgens de aanvraagprocedure. Nadat je de aanvraag hebt bevestigd, moeten de KNWU en de vereniging waarvoor je uitkomt akkoord gaan. Meestal gaat hier een aantal werkdagen overheen. Na akkoord krijg je jouw wedstrijdlicentie automatisch thuisgestuurd. Ook kun je jouw wedstrijdlicentie altijd digitaal bezoeken via Mijn KNWU.

Vaak krijgen wij de vraag hoe hard er wordt gereden, bijvoorbeeld tijdens de clubkoersen op ons parcours. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel renners er aan de start staan, het weer en het koersverloop. Neem van ons aan dat je sneller dan je denkt een uur lang met 40 km/h over ons parcours rijdt! Wij bieden je alle handvatten om dit onder de knie te krijgen.

Tijdens duurtrainingen wordt er in de A-klasse 30-32 km/h en in de B-klasse 28-30 km/h gemiddeld gereden. Deze ritten hebben een ‘sociaal karakter’ waarbij iedereen eenvoudig kan aanhaken.

Tijdens techniek- en vaardigheidstrainingen worden er soms intervaltrainingen afgewerkt. Hierbij wordt er bewust in snelheid gevarieerd om een bepaald trainingseffect te bereiken.

Twijfel je of de wielersport iets voor jou is? Tijdens onze introclinics kom je er sowieso achter! Na de clinic weet jij hoe het is om een clubwedstrijd te rijden. Ook vertellen wij je graag meer over RWC Ahoy. Er zijn altijd voldoende trainers aanwezig die al jouw vragen kunnen beantwoorden.

Geen tijd om te wachten op de eerstvolgende introclinic of sta je te popelen om te beginnen? Neem gerust contact met ons op!

Als je zonder wedstrijdervaring begint bij RWC Ahoy adviseren wij je om deel uit te maken van de Funklasse. Voor deze groep, onze grootste groep binnen de vereniging, hebben wij het Funklasse-programma opgesteld. Dit houdt in:

  • Techniek- en vaardigheidstrainingen op zaterdagochtend met aansluitend een trainingswedstrijd voor beginners.
  • De reguliere clubkoersen.
  • Duurtrainingen op de openbare weg.
  • Gerichte voorbereiding naar prio-wedstrijden (GP Koppert, Katendrecht, Kralingen…).
  • Samen deelnemen aan de ZoMoCo (zondagmorgen-competitie) en Ride Like A Pro Challenge.
  • Educatieve clinics.

In tegenstelling tot teamsporten als voetbal en hockey is de training niet afhankelijk van individuele opkomst. Het is dan ook zeker geen verplichting om trainingen bij te wonen. Wel stimuleren wij onze leden om actief te zijn binnen de club, zowel op als naast de fiets. Wielrennen leer je vooral door het te doen. Uurtjes maken, lekker trainen en vooral meedoen aan clubwedstrijden loont!

Onze trainers geven je tijdens de trainingen maar ook daarbuiten graag advies over hoe jij je prestaties kunt verbeteren. Ook organiseren wij een aantal keer per jaar sporttesten waar je jouw hartslag- en vermogenszones kunt achterhalen. Tegen een gereduceerd tarief kun je nog gerichter trainen! Wil je een persoonlijk trainingsschema, geheel aangepast op jouw individuele situatie? Via RWC Ahoy krijg je voordeel op sportadviezen bij aangesloten wielertrainers, inspanningsfysiologen en coaches.

Ieder lid van RWC Ahoy krijgt een tenue (broek en shirt). Als je lid bent geworden krijg je binnen enkele dagen de factuur voor contributie per mail. In deze mail staat ook meer informatie over het bestellen van de kleding. Je kunt je basisset bestellen door een afspraak te maken met Ronald voor het afhalen en/of passen. Extra kleding kun je bestellen via de speciale website van 36 Cycling.

Afhankelijk van de opkomst rijden we in een A-, B- en C-categorie (dames). Vanaf een half uur en uiterlijk tot 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd kun je je inschrijven aan de jurytafel in de kantine. Leden betalen €2 en niet-leden €3. Je levert je licentie-pasje in bij de jury en krijgt een rugnummer, waarna je je kunt opmaken voor de wedstrijd.

De jury bepaald in welke klasse je rijdt. In principe starten alle licentie-houders altijd in de A-categorie. De Funklasse, Dames en Nieuwelingen starten in de B-categorie. De jury mag renners verplichten om deel te nemen in een hogere categorie. Na afloop lever je je rugnummer weer in, krijg je in geval van een top-notering een prijsje en krijg je je ingeleverde licentie-pasje weer terug.

Om deel te nemen aan wielerevenementen heb je een MyLaps-chip nodig. Check voor meer informatie hierover het onderdeel over de MyLaps-chip.

Het inschrijven voor individuele wedstrijden zoals criteriums en omlopen doe je via Mijn KNWU. De inloggegevens voor je account ontvang je bij je registratie als KNWU basislid. Ook het aanvragen van je wedstrijdlicentie doe je via Mijn KNWU.

Inhoud