Wielrennen neemt enorm toe in populariteit. Op zonnige dagen wemelt het langs de Rotte en andere populaire fietsroutes in regio Rijnmond van de fietsers. Maar wat verlangen sporters en fietsers in onze regio van een wielervereniging? Past het aanbod van wielerverenigingen nog wel bij de behoeften van de sportconsument in een in sneltreinvaart veranderende omgeving? Dit zijn vraagstukken waar wij ons in de planning van onze toekomstambities voor 2020 mee bezig houden.

In een tijd waarin door technologische ontwikkelingen de (behoeften van) mens verandert is het belangrijk dat sportverenigingen kritisch kijken naar hun sportaanbod. Het succes van een vereniging valt of staat met de waarde die leden hechten aan de sportvereniging en haar aanbod. Daarom is het belangrijk dat sportverenigingen moderniseren en met de tijdsgeest meegaan.

RWC Ahoy, wielrennen met karakter

RWC Ahoy is een wielervereniging voor jong en oud met een rijke historie en Rotterdams karakter. De basis van de vereniging ligt in het samen (en als team) plezier hebben in het beleven van de wielersport. De focus ligt op het voorzien in begeleiding in en het bieden van een platform voor het behalen van persoonlijke sportambities. Vanuit deze ‘’solide basis’’ hebben wij nagedacht hoe wij ons aanbod verder kunnen vitaliseren aan de behoeften van de wielrenner van nu in de nieuwe tijdsgeest.

Faciliteren van wielersport

Als wielervereniging zijn wij de (amateur) wielersport meer als een teamsport gaan benaderen. Dit maakt de wielersport attractiever, toegankelijker en bovendien leuker. In iedere wedstrijdcategorie wijzen wij een coördinator aan die verantwoordelijk is voor het maken van een passend aanbod voor zijn of haar wedstrijdcategorie. Dit gaat verder dan een gezamenlijk wedstrijdprogramma. We organiseren gerichte groepstrainingen, voorzien in persoonlijke trainingsadviezen maar plannen ook educatieve clinics en ‘’fun events’’. Dit draagt bij aan een sterkere wielrenbeleving voor onze leden.

Naast het benaderen van de wielersport als teamsport is er juist ook een toenemende behoefte aan een persoonlijk en flexibel aanbod. Door het aanbieden van trainingsadviezen op maat aan de hand van persoonlijke sportieve ambities en het bieden van de mogelijkheid om sporttesten te doen in ons ‘’testcentrum’’ voorzien wij in deze behoefte. Ook zorgt dit ervoor dat de sportieve prestaties van RWC Ahoy verbeteren. Doordat er door deze aanpak beter en gerichter getraind kan worden gaan onze renners in alle categorieën beter presteren. Vooral ook doordat ze meer plezier ervaren in het beoefenen van wielrennen, wat de grondslag is voor succes. Voorbeeld hiervan is ons krachttraining-programma, waar wielrenners uit diverse categorieën aan deelnemen. Door plezier en sociale binding te combineren met gericht trainen ontstaat er een synergetisch effect.

Verbinden en betrekken van wielrenners in Rotterdam en omgeving

Als Rotterdamse wielervereniging willen wij een community zijn voor de Rotterdamse fietser. We organiseren sportevenementen maar gaan ons ook steeds meer richten op het op de kaart zetten van sociale- en educatieve activiteiten. Wij vinden het belangrijk bij te dragen aan de ontwikkeling van een gezonde en sportieve stad, en het organiseren van evenementen die de Rotterdamse wielerliefhebber aanspreekt helpt ons dit realiseren. Bovendien krijgen wij hierdoor meer bekendheid wat onze vereniging helpt om verder te groeien.

Een belangrijke pijler hierin is onze fietsclinic ‘’Introductie in de wielersport’’ die wij meerdere keren per jaar organiseren om Rotterdammers kennis te laten maken met de wielersport. Op deze manier verlagen wij de drempel om te gaan wielrennen, en stimuleren wij mensen om meer en sportief te gaan fietsen. Niets is leuker dan het zien van de enthousiaste gezichten na de eerste kennismaking met wedstrijdwielrennen.

Samen staan we sterker

Om ons sportieve aanbod te verbeteren en versterken gaan wij samenwerkingsverbanden aan. Bijvoorbeeld in het organiseren van aansprekende evenementen maar bovenal om ons sportieve aanbod te verbeteren en versterken. Dit is de reden dat wij gestart zijn met het project ‘’Sportpark Noordrand’’: een samenwerkingsverband tussen een aantal sportverenigingen uit de regio om elkaar te versterken en het sportieve aanbod te optimaliseren. Met deze stap zetten de participerende verenigingen een grote stap voorwaarts in de gedeelde ambitie bij te willen dragen aan de ontwikkeling van de breedte-(top)sport in de regio. Dit project is op deze manier lucratief voor iedereen. De sporters op de eerste plaats, de regio op de tweede plaats en de participerende verenigingen op de derde plaats.

Samengevat is het onze ambitie om in 2020 een sterke vereniging te zijn die actief bijdraagt aan de ontwikkeling van de breedte-(top)sport in de regio met plezier in het samen beleven van de wielersport als uitgangspunt. Door hierin persoonlijke sportieve ambities te kunnen faciliteren, sportfanaten te betrekken en verbinden met de vereniging en samen te werken met partners in het optimaliseren van het sportieve aanbod creëren wij een aanbod dat past bij de moderne sportconsument in de nieuwe tijdsgeest: de ultieme wielrenbeleving.

Heb jij tips, ideeën of verbeterpunten voor ons? Laat het ons weten!

Join onze ‘’cycling journey’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 11 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.