1 september zijn er weer de traditionele dernywedstrijden voor de jeugd. Inschrijven kan via de KNWU website. Per categrorie mogen 20 renners/sters zich inschrijven.

Hoe verloopt de wedstrijd?

Er zijn 10 derny’s met gangmaker en 1 reserve.
Er wordt niet geloot voor welke renner achter welke gangmaker.
Er mag ingereden worden op de binnenbaan. De wedstrijden worden op de buitenbaan gereden.
Renners rijden minimaal 2 keer.
Voor de beste 10 renners per categorie volgt een finale.

Uitgaande van 20 renners/sters per cat:
10 renners stellen zich op aan het hek voor de kantine. De gangmakers rijden langs en de eerste renner gaat achter de eerste gangmaker rijden en de 2e achter de 2e enz. Dit is een neutrale ronde en op de startstreep begint de wedstrijd.
Per categorie wordt van te voren bekend gemaakt hoeveel ronden er worden gereden. De volgorde van de wedstrijden is cat. 5, daarna cat. 6 en 7.

Na een korte pauze rijden de renners nog een wedstrijd. Bij meer dan 10 renners worden de wedstrijden opgedeeld in 2 series, een voor de even nummers, een voor de oneven nummers. 

Renners met de minste punten rijden na een korte pauze de finale.

 

RWC Ahoy kijkt vooruit: Een multifunctioneel en verantwoord sportaanbod

Een multifunctioneel sportcomplex, met een nieuwe sportruimte en een stimulerend vrijwilligersbeleid… allemaal maatschappelijk verantwoorde initiatieven ter verbetering van ons sportaanbod. Daarop heeft de ALV maandag 9 april een akkoord gegeven.

RWC Ahoy is een wedstrijd wielervereniging die zich wil blijven inzetten voor de ontwikkeling van de (top)sport in Rotterdam en omgeving. Om een beter sportaanbod te realiseren, nu en in de toekomst, heeft het bestuur van RWC Ahoy in zijn algemene ledenvergadering 3 initiatieven ter besluitvorming voorgelegd. De aanwezige leden stemden in met het bouwen van een multifunctionele sportruimte, en met een aantal administratieve wijzigingen* (stichting en huurcontract) voor een multifunctioneel Sportpark en het uitwerken van een uitnodigend vrijwilligersbeleid.

Hiermee kan RWC Ahoy, samen met zijn partners, letterlijk en figuurlijk, verder bouwen aan een multifunctioneel sportaanbod, tegen maatschappelijk verantwoorde kosten.

De context van sportverenigingen verandert

Elke sportvereniging heeft tegenwoordig te maken met een veranderende omgeving. Aan de ene kant is het de sportconsument die meer en meer verwacht. Aan de andere kant is het moeilijker om de hiervoor noodzakelijke middelen en vrijwilligers te werven.

Daarnaast zien we ook dat overheden kritischer kijken naar de ondersteuning of subsidies welke ze verstrekken. “Het is daarom ook meer dan logisch dat overheden kritisch kijken naar de subsidies”, aldus Dick van der Breggen (Bestuur RWC Ahoy), “die subsidies blijven noodzakelijk, maar we willen wel dat er zoveel mogelijk inwoners hiervan gebruik kunnen maken”.

Door deze ontwikkelingen heeft RWC Ahoy met de volgende initiatieven ingestemd.

Een multifunctionele sportruimte geeft 12 maanden per jaar sportaanbod

RWC Ahoy biedt sinds enkele jaren zijn leden een wintertrainingsprogramma met spinning-,  kracht- en core oefeningen. De interesse voor deze wintertraining is de afgelopen jaren flink gestegen. Echter, de faciliteiten voor deze trainingen zijn inmiddels voor verbetering vatbaar. Vandaar dat RWC Ahoy heeft besloten om een multifunctionele sportruimte aan te bouwen.

Jan de Kok: “Daarnaast verwachten we door het samenwerkingsinitiatief ‘sportpark Noordrand’ ook meer gebruik door een breder publiek, zodat we ook hier maximaal gebruik gaan maken van deze beschikbare faciliteiten.”

Multifunctioneel Sportpark Noordrand

In het kader van ‘samen sterker’, ‘maatschappelijk verantwoord’ en een ‘een mooier sportaanbod’ hebben Schaatsvereniging Lansingerland, Schaatsvereniging Rotterdam en RWC Ahoy de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen van een multifunctioneel sportcomplex, Sportpark Noordrand. Als alle besluitvorming positief verloopt, komt er op het terrein van RWC Ahoy een skeelerbaan met olympische afmetingen. Jan de Kok (Bestuur RWC Ahoy): “Daar waar we als sportverenigingen al samenwerken, willen we deze samenwerking intensiveren door samen ook een multifunctioneel parcours en faciliteiten te ontwikkelen. Hiermee kunnen we onze lasten delen, meer sportevenementen bieden, en ook de sportconsument beter faciliteren.”

Deze samenwerking vergt echter wel wat administratieve/organisatorische wijzigingen* waarvoor in de ALV een akkoord nodig was. Vandaar dat het bestuur van RWC Ahoy een besluit vroeg op het overzetten van het huurcontract naar de stichting. Dit om beheer van de multifunctionele accommodatie bij alle drie de verenigingen te kunnen leggen, zonder zelf de zeggenschap over ons parcours te verliezen. Na een goede dialoog met de aanwezige leden, heeft de ALV van RWC Ahoy ook hierop akkoord gegeven. Weer een mooie stap op weg naar ‘Sportpark Noordrand’.

Vrijwilligersbeloning & beleid

Een club draait niet zonder voldoende vrijwilligers! Echter, door het teruglopend aantal vrijwilligers, de hoeveelheid werk en daarnaast de stijgende sportwensen, is er een vrijwilligers aanpak noodzakelijk. Een stimulerende aanpak waarmee we hopen dat iedereen zijn deel wil bijdragen, zodat we met elkaar onze vereniging dragen en de kosten en dus contributie laag kunnen houden.

Er is toestemming van de ALV om de contributie aan te passen met maximaal €40. Leden die zich inzetten worden beloond met een gelijk bedrag zodat voor hen geen verhoging geldt. De exacte invulling hiervan wordt nog zorgvuldig door enkele leden uitgewerkt, maar denk hierbij aan een aanpak in lijn met wat bij diverse (wieler)sportverenigingen (bv: bardienst) reeds wordt toegepast.

“Met de hulp van meer vrijwilligers kunnen we samen een nog beter en veiliger sportaanbod faciliteren. Het bestuur wil benadrukken dat het hier gaat om een aanpak om leden te activeren en om betrokkenheid te realiseren.” (Ronald van Herp)

Geen woorden, maar daden!

Mooie ontwikkelingen die RWC Ahoy,  haar (aspirant) leden en natuurlijk ook sportlievend Rotterdam gaat faciliteren Het bestuur is dan ook erg blij met de instemming van de ALV. Nu kunnen we aan de slag om deze mooie ambities door te trekken naar de implementatie. RWC Ahoy heeft er in ieder geval zin  in!

Heeft u nog vragen, opmerkingen of ideeën? Laat het weten via rwcahoypr@gmail.com

* De officiële notulen zullen spoedig beschikbaar zijn via de website van RWC Ahoy.

 

Wie staan er woensdag 18 april bij de Grote Prijs Koppert op de hoogste treden? Kom onze renners aanmoedigen!

Aanstaande woensdag vindt wederom een super gave KNWU criterium plaats. Een event waaraan maar liefst 50 renners deelnemen. Wederom gesponsord door onze hoofdsponsor, Koppert Biological SystemsWe starten om 19:00 met de Sportklasse. Om 20:30 sluiten we af met de Elite, Amateurs en Beloften.

Het startschot bij de Elite, Amateurs en Beloften wordt gelost door niemand minder dan Ahoy lid, winnares van Amstel Gold Race en wereldkampioene Chantal Blaak!

 

1e Paasdag ’s ochtends om 9 uur zaten Inge en Aad er al klaar voor. Rugnummers en chocolade eitjes op tafel, laptop en reserve transponders bij de hand. 5 Graden boven nul, zwaar bewolkt, miezerregen… Benieuwd welke Ahoy renners en rensters een gooi wilden doen naar de titel van Clubkampioen 2018.

Het clubkampioenschap… De koers waar van alles gebeurt waar je niet op rekent, waar ploegmaatjes opeens je concurrenten zijn, waar vriendschappen ontstaan en…  Maar, het is traditie op de eerste Paasdag en dus is het “KOERS” voor onze “Groen-wit-(roze) Diehards”.

Lieven Anthonissen was de eerste coureur die zijn nummer kwam ophalen. Waarna er nog 23 andere A-renners, 43 B-renners en maar liefst 10 dames kwamen binnenrollen. Een mooie groep aan de start dus!! De koffie was warm, de sfeer gezellig en om 10 uur werd door Aad het startsignaal gegeven.

Bij beide categorieën vlogen de renners er vol in, wat erin resulteerde dat diverse renners al na enkele ronden gelost werden. Niet iedereen staat nu eenmaal al op punt na een voorjaar waarin Koning Winter zich weer eens nadrukkelijk liet zien in Nederland. Na een furieus begin ontstonden er twee pelotons die elk in hoog tempo hun eigen wedstrijd reden en waarin demarrages bij voorbaat kansloos waren.

Voor Axel Hermans is zoiets natuurlijk juist een uitdaging en hij soleerde slim en volgens de regels, naar de eindstreep. Op ruime afstand sprintte de rest van het B-peloton af voor een tweede en derde plaats bij de B-mannen.  Die sprint was nog wel een dingetje, want gelijktijdig was er ook de eindsprint tussen de sterkste dames voor de kampioenstitel. En dat het damesplan van onze, meer dan enthousiaste, damesbegeleiders vruchten afwerpt, bleek wel uit de felheid waarmee er gesprint werd. Iedereen bleef gelukkig overeind en dankzij het My-Laps systeem rolde direct het volgende resultaat uit de computer van Inge:

1e Susi Cats en Clubkampioen 2018
2e Juul Herbert
3e Lisette de Hoog

1e Axel Hermans
2e Jesse Sprengers
3e Daniël Liefferink

De A-coureurs hadden na de eerste sprint nog een half uur en vijf ronden voor de boeg. De snelheid bleef constant hoog en wegkomen was moeilijk. Na een uur en 15 minuten vonden Teun Veeken en Lieven Anthonissen elkaar. Zij probeerden rondenlang van alles om uit de greep van het peloton te blijven, maar de voorsprong bleef zo miniem dat Teun zich uiteindelijk terug liet zakken in de groep. Zo reed Lieven de laatste 5 ronden, vechtend als een leeuw, tussen de 50- en 100m alleen voor de groep uit. In het peloton heerste onenigheid over wie het vuile werk moest opknappen, dus reed Teun, twee ronden voor het eind nog maar eens uit de groep weg. Het scheelde niet veel, maar Lieven liet zich niet verschalken en kwam alleen over de meet. Op enige afstand volgde Teun en vervolgens won Menno de sprint van het peloton.

1e Lieven Anthonissen en Clubkampioen 2018
2e Teun Veeken
3e Menno Gobielje

Het was mooi om te zien dat zoveel renners en rensters, jong en oud, op zo’n troosteloze dag de moeite hebben genomen om met elkaar te knokken om de clubkampoenstitel “oude stijl”.

De rest van het seizoen komt eraan waarin ieder in zijn eigen categorie ongetwijfeld weer zijn beste beentje voor gaat zetten. Sporters en organisatie bedankt voor de mooie wedstrijd en veel succes toegewenst de komende zomer.

Tekst en foto’s Gerard Buijing en Jan de Kok
Meer foto’s bij Koos ‘t Hart, www.fotokoos.info

Na overleg tussen de jeugdafdeling en het bestuur is er besloten om alle jeugdcategorieën, categorie 1 t/m 7, niet meer mee te laten doen met de trainingskoersen op RWC Ahoy. Dit geldt voor jeugd van RWC Ahoy zowel als andere verenigingen. Eerstejaars nieuwelingen en ouder mogen gewoon meedoen met de avondkoersen.

Dit besluit gaat over alle trainingskoersen op Ahoy. Of het nu de dinsdag-, donderdag of zaterdagkoersen zijn die op Ahoy verreden worden.

Heb je meegereden in een koers bij RWC Ahoy, heb je wel een MyLaps transponder, maar sta je niet in de uitslag op sporthive  ?

Geen transponder? Dan kom je niet in de uitslag, ook als je podium rijdt! Wel een transponder? Volg dan dit stappenplan:

  1. Nieuwe transponder? Activeer deze eerst!
  2. Registreer de transponder op Mijn KNWU.
  3. Controleer of je abonnement bij MyLaps niet verlopen is.
  4. Check je batterijstatus.

Hoe werkt MyLaps?
MyLaps werkt met een transponders (chips) met een eigen unieke code. Als de transponder over de detectielus bij start/finish gaat, wordt dat nummer naar de computer van de jury verzonden. De computer vertaald jouw code dan  naar jouw naam, zodat je in de uitslag komt.

Dat kan op twee manieren mis gaan. Of jouw naam staat niet geregistreerd bij jouw transponder code, of de jury ziet jouw chip niet voorbij komen.

Nieuwe transponder
Is je transponder nieuw? Dan moet je deze activeren voor de jury je ziet doorkomen. In de bij de transponder geleverde handleiding staat hoe. Dat doe je met een programma op je computer (alleen beschikbaar voor Windows).

Registratie
Het meest voorkomende probleem, jouw transponder wordt wel geregistreerd, maar niet vertaald naar je naam. Wij gebruiken de KNWU database, waar de koppeling van jouw code met jouw naam in staat. Maar die koppeling moet je zelf invoeren! Dat doe je op Mijn KNWU. Zonder registratie op Mijn KNWU kom je niet in de uitslag!

“Maar bij een andere vereniging kennen ze mijn code wel” is geen zekerheid dat je transponder goed geregistreerd staat bij de KNWU, want je code kan ook handmatig toegevoegd zijn bij die vereniging. Het invoeren in de KNWU database is een handeling die je zelf moet doen.

Abonnement
De nieuwe transponders werken met een huurmodel. Jouw transponder schakelt automatisch uit als je periode verlopen is. Controleer dit en zet de datum van verlengen in je agenda. Activeer je chip na verlengen opnieuw, op dezelfde manier als je een nieuwe transponder activeert.

Batterij
Minder vaak, zeker met de nieuwere transponders, komt voor dat je batterij op is. Met het zelfde programma waar je de transponder mee activeert, kan je ook de batterijstatus uit lezen. Let op, de USB aansluiting op die transponders is niet om op te laden. Tegenovergesteld zelfs, een nachtje aan een oplader en je batterij is leeg.

De oude, ronde transponders beginnen ondertussen bijna allemaal leeg te raken. De jury kan deze voor je testen, als het niet te druk is (dat kan alleen op de detectielus bij start/finish)

Uitlenen of verkopen
Wat ook nog wel eens voorkomt, een uitgeleende of verkochte transponder. Dat kan, maar dan moet de eigenaar deze uit Mijn KNWU halen, en de gebruiker deze koppelen. Ook bij familieleden onderling, altijd koppelen aan je naam.

Zaterdag 24 maart sluiten we de zaterdagkoersen traditioneel af met het Rotterdams Kampioenschap.
Let op, in tegenstelling tot de zaterdagkoersen worden er twee aparte wedstrijden gereden.

11.00u B klasse (basis, spkl, nwl), 60 min, 5 ronden
11.01u C klasse (dames), 55 min, 3 ronden
12.30u A klasse (jun, ama, el/bel), 90 min, 3 ronden

Tijd + aantal ronden aan te passen naar gelang koersverloop.

De categorie indeling is gelijk aan de zaterdagkoersen. Je mag altijd hoger starten, lager mag niet. Je hebt minimaal een basislidmaatschap 2018 nodig om te mogen starten.

Let op dat je MyLaps transponder niet verlopen is en dat je deze bij Mijn KWNU geregistreerd hebt. Zonder beide kom je niet in de uitslag, zelfs al rij je podium!

C en B klasse rijden eigen wedstrijden en sluiten niet bij elkaar aan. Gebeurt dit wel, dan volgt direct diskwalificatie.

 

Het parcours is bedekt met een laag sneeuw, de zaterdagkoers van 3 maart gaat dan ook niet door. Volgende week nieuwe kansen. En vergeet ook niet het Rotterdams Kampioenschap, 24 maart!

Ook in 2018 organiseren we het jaarlijkse clubkampioenschap op 1ste paasdag, 1 april. We rijden in 3 categorieën, net als de zaterdagkoersen: A, B en C (dames). Alle categorieën starten om 10.00u.

RWC Ahoy heeft straks 2 clubkampioenen, een bij de dames, een bij de heren. De dame die de C koers wint mag zich een jaar lang clubkampioen noemen. De winnaar van de A koers mag zich clubkampioen bij de heren noemen. De clubkampioen is tenslotte de sterkste renner van de club. Wil je als B renner clubkampioen worden? Dan moet je bij de A meerijden. Beide winnaars krijgen het felbegeerde clubkampioenschap shirt!

Voor alle drie de podia (A, B en C) zijn er bloemen en medailles voor de eerste drie renners.

Categrorie indeling:

A: Elite, belofte, junioren

B: Sportklasse, basisleden, nieuwelingen

C: Dames

Afgelopen vrijdag werd bij onze hoofdsponsor Koppert Biological Systems het nieuwe tenue voorgesteld, waar de RWC Ahoy renners komende drie jaar in te zien zullen zijn.

Bijna 200 leden haalden deze dag hun kledingset op, waarvan een groot deel bleef voor het podiumprogramma. Gepresenteerd door Jan de Kok kwamen hierin de sponsoren aan bod, werd de nieuwe kleding getoond en vertelden de dames, team WASp en de jeugd hun plannen en ambities voor het komende jaar.

Team WASp is in 2015 opgezet als combinatieteam voor WTOS uit Delft, De Spartaan uit Rijswijk en RWC Ahoy. Het team heeft de afgelopen 3 jaar een mooie groei doorgemaakt en bestaat in 2018 uit een samenwerking van maar liefst 5 verenigingen, ook Restore uit Pijnacker en PRC Delta uit Spijkenisse zijn aangehaakt bij het team dat is geinitieerd door Andre Grootveld van RWC Ahoy. Net zoals bij de jeugd, waar er wordt samenwerkt met De Pedaalridders, zoekt RWC Ahoy de samenwerking met de regio om krachten te bundelen.

De talentontwikkeling van Vincent Hoppezak, Daan Hoole en Maikel Zijlaard werd ook uitgelicht. Renners die de jeugdopleiding van de club hebben genoten en vanuit de juniorencategorie doorstromen naar het continentale of zelfs pro continentale niveau.
Vincent Hoppezak komt dit seizoen uit voor Delta Cycling Rotterdam, Daan Hoole is in de selectie opgenomen van SEG Racing Academy en Maikel Zijlaard zal uitkomen voor het Amerikaanse Hagens Berman Axeon, de Pro continetale ploeg van ploegleiders Axel Merckx en Koos Moerenhout.

Ook kwamen de successen aan bod: de NK titels van Lauren Molengraaf, Bibi Verzijl en Nina Maathuis. Lauren heeft zelfs twee titels behaald, MTB en veldrijden!

RWC Ahoy staat er, samen met alle sponsoren, weer goed op, getuige de groepsfoto die afsluitend werd gemaakt.

Naast Koppert Biological Systems staan ook Eijgenraam Hoogwerkers, Aannemersbedrijf & Timmerfabriek Groenewegen, Dibalex, Bakker Breggen, Van der Laan Projecten, J.F. De Hoog Industrieel Las & montage, BAM Bouw en Techniek – Industrie, Autobedrijf gebr. Verboom, Man Met Bril Koffie, Koers Cycling Company, Speijer Bouwadvies, Sportvoedingswinkel.nl, ASAS en De Lijsterbes Openhaarden de komende drie jaar op het shirt en broek. Een samenwerking waar RWC Ahoy trots op is!

 

Alle foto’s door Alies Heida, downloaden via a-photos.nl