RWC Ahoy kijkt vooruit: Een multifunctioneel en verantwoord sportaanbod

Een multifunctioneel sportcomplex, met een nieuwe sportruimte en een stimulerend vrijwilligersbeleid… allemaal maatschappelijk verantwoorde initiatieven ter verbetering van ons sportaanbod. Daarop heeft de ALV maandag 9 april een akkoord gegeven.

De volledige notulen van de ALV zijn hier te vinden: Notulen ALV 9-4-2018

RWC Ahoy is een wedstrijd wielervereniging die zich wil blijven inzetten voor de ontwikkeling van de (top)sport in Rotterdam en omgeving. Om een beter sportaanbod te realiseren, nu en in de toekomst, heeft het bestuur van RWC Ahoy in zijn algemene ledenvergadering 3 initiatieven ter besluitvorming voorgelegd. De aanwezige leden stemden in met het bouwen van een multifunctionele sportruimte, en met een aantal administratieve wijzigingen* (stichting en huurcontract) voor een multifunctioneel Sportpark en het uitwerken van een uitnodigend vrijwilligersbeleid.

Hiermee kan RWC Ahoy, samen met zijn partners, letterlijk en figuurlijk, verder bouwen aan een multifunctioneel sportaanbod, tegen maatschappelijk verantwoorde kosten.

De context van sportverenigingen verandert

Elke sportvereniging heeft tegenwoordig te maken met een veranderende omgeving. Aan de ene kant is het de sportconsument die meer en meer verwacht. Aan de andere kant is het moeilijker om de hiervoor noodzakelijke middelen en vrijwilligers te werven.

Daarnaast zien we ook dat overheden kritischer kijken naar de ondersteuning of subsidies welke ze verstrekken. “Het is daarom ook meer dan logisch dat overheden kritisch kijken naar de subsidies”, aldus Dick van der Breggen (Bestuur RWC Ahoy), “die subsidies blijven noodzakelijk, maar we willen wel dat er zoveel mogelijk inwoners hiervan gebruik kunnen maken”.

Door deze ontwikkelingen heeft RWC Ahoy met de volgende initiatieven ingestemd.

Een multifunctionele sportruimte geeft 12 maanden per jaar sportaanbod

RWC Ahoy biedt sinds enkele jaren zijn leden een wintertrainingsprogramma met spinning-,  kracht- en core oefeningen. De interesse voor deze wintertraining is de afgelopen jaren flink gestegen. Echter, de faciliteiten voor deze trainingen zijn inmiddels voor verbetering vatbaar. Vandaar dat RWC Ahoy heeft besloten om een multifunctionele sportruimte aan te bouwen.

Jan de Kok: “Daarnaast verwachten we door het samenwerkingsinitiatief ‘sportpark Noordrand’ ook meer gebruik door een breder publiek, zodat we ook hier maximaal gebruik gaan maken van deze beschikbare faciliteiten.”

Multifunctioneel Sportpark Noordrand

In het kader van ‘samen sterker’, ‘maatschappelijk verantwoord’ en een ‘een mooier sportaanbod’ hebben Schaatsvereniging Lansingerland, Schaatsvereniging Rotterdam en RWC Ahoy de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen van een multifunctioneel sportcomplex, Sportpark Noordrand. Als alle besluitvorming positief verloopt, komt er op het terrein van RWC Ahoy een skeelerbaan met olympische afmetingen. Jan de Kok (Bestuur RWC Ahoy): “Daar waar we als sportverenigingen al samenwerken, willen we deze samenwerking intensiveren door samen ook een multifunctioneel parcours en faciliteiten te ontwikkelen. Hiermee kunnen we onze lasten delen, meer sportevenementen bieden, en ook de sportconsument beter faciliteren.”

Deze samenwerking vergt echter wel wat administratieve/organisatorische wijzigingen* waarvoor in de ALV een akkoord nodig was. Vandaar dat het bestuur van RWC Ahoy een besluit vroeg op het overzetten van het huurcontract naar de stichting. Dit om beheer van de multifunctionele accommodatie bij alle drie de verenigingen te kunnen leggen, zonder zelf de zeggenschap over ons parcours te verliezen. Na een goede dialoog met de aanwezige leden, heeft de ALV van RWC Ahoy ook hierop akkoord gegeven. Weer een mooie stap op weg naar ‘Sportpark Noordrand’.

Vrijwilligersbeloning & beleid

Een club draait niet zonder voldoende vrijwilligers! Echter, door het teruglopend aantal vrijwilligers, de hoeveelheid werk en daarnaast de stijgende sportwensen, is er een vrijwilligers aanpak noodzakelijk. Een stimulerende aanpak waarmee we hopen dat iedereen zijn deel wil bijdragen, zodat we met elkaar onze vereniging dragen en de kosten en dus contributie laag kunnen houden.

Er is toestemming van de ALV om de contributie aan te passen met maximaal €40. Leden die zich inzetten worden beloond met een gelijk bedrag zodat voor hen geen verhoging geldt. De exacte invulling hiervan wordt nog zorgvuldig door enkele leden uitgewerkt, maar denk hierbij aan een aanpak in lijn met wat bij diverse (wieler)sportverenigingen (bv: bardienst) reeds wordt toegepast.

“Met de hulp van meer vrijwilligers kunnen we samen een nog beter en veiliger sportaanbod faciliteren. Het bestuur wil benadrukken dat het hier gaat om een aanpak om leden te activeren en om betrokkenheid te realiseren.” (Ronald van Herp)

Geen woorden, maar daden!

Mooie ontwikkelingen die RWC Ahoy,  haar (aspirant) leden en natuurlijk ook sportlievend Rotterdam gaat faciliteren Het bestuur is dan ook erg blij met de instemming van de ALV. Nu kunnen we aan de slag om deze mooie ambities door te trekken naar de implementatie. RWC Ahoy heeft er in ieder geval zin  in!

Heeft u nog vragen, opmerkingen of ideeën? Laat het weten via rwcahoypr@gmail.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.