Een beschouwing van Alicja: ‘Een mooie voorbereiding op het WK in Varese.

Van 18-25 augustus werden in Sankt Johann in Tirol de Radweltpokal en de wereldkampioen-schappen van de WMCF (World Masters Cycling Federation) verreden. Dit jaar was het de 50ste keer dat het evenement werd georganiseerd. Een fanatiek evenement voor met name bloedfanatieke ‘ouwe bazen’ en voor de jeugd. Zo fanatiek dat zelfs een 65+ gepakt is met een motortje in zijn frame. Een wedstrijd in het kaliber ‘alles voor de overwinning’. Alicja gooide hogen ogen bij de vrouwen!
De wegwedstrijden werden verreden op een omloop van ongeveer 37 kilometer met drie beklimmingen. De eerste klim, de Huber Höhe, was meteen de zwaarste. De klim bestaat uit plateau’s vals plat, afgewisseld met stukken van 10%. Daarnaast kende het parcours ook nog een stevige klim bij Schwendt en nog een klein klimmetje, de Loferberg, voordat er een lang, glooiend stuk het einde naar de finish inluidde.

Alicja reed de Radweltpokal in de categorie Frauen 1 (30-39 jaar) op 20 augustus. Het peloton was niet zo groot en ze had verstandig een positie achterin ingenomen om te kijken met wat voor tegenstanders ze van doen had. Lang genieten van die positie kon ze niet. Want meteen in de eerste ronde demarreerde een Oostenrijkse op de Huber Höhe en Alicja was de enige die mee kon. Ze pakten al snel minuten voorsprong, waardoor de rest alleen nog maar voor plek 3 reden. In de tweede ronde demarreerde de Oostenrijkse op de Huber Höhe. Al staand trok ze het tempo van begin tot einde flink omhoog, waardoor Alicja helaas hara meerderemoest erkennen. Ze reed alleen nog alleen door en kwamverdienstelijk als tweede over de finish. [1. Nadja Prieling (AUT) 2. Alicja Verhagen (NED) 3. Joanna Jowiak (POL)]

Op 22 augustus mocht Alicja weer aan de bak in de tijdrit van de WMCF Masters Cycling Classic. Hara specialiteit. Het 20 kilometer lange parcours bestond uit een rechte, glooiende weg met een klimmetje voor het keerpunt en vervolgens een korte afdaling op de terugweg. Het was erg heet, was meer dan 30 graden, waardoor het leek alsof ze zowel op de heen- als op de terugweg wind tegen had. Met een gemiddelde van 42 kilometer per uur won ze uiteindelijk met meer dan een minuut voorsprong op de nummer 2. Begeleid door het Wilhelmus, mocht ze dezelfde avonds haar welverdiende trui, beker en twee flessen wijn van Francesco Moser in ontvangst nemen. [1. Alicja Verhagen (NED) 2. Dineke Nijmeijer (NED) 3. Nadezda Vlasova (ITA)]

Op 24 augustus reed Alicja de wegrit van de WMCF Masters Cycling Classic. Het peloton had een andere samenstelling dan tijdens de Radweltpokal. De eerste keer de Huber Höhe op wist het peloton slechts één renster te lossen. Een andere koers ging het worden. In de tweede ronde demarreerde Alicja op de Loferberg, waardoor ze uiteindelijk met 4 rensters de laatste 20 kilometer in gingen. Alicja voelde zich sterk en had haar zinnen gezet op de overwinning. Demarreren was haar tactiek: ‘Ik probeerde in het laatste dorp met wat demarrages hard over een rotonde en volle bak door de bochten de andere drie af te schudden, maar de ontstane gaten werden steeds weer dicht gereden. Uiteindelijk draaide het uit op een sprint.’ Alhoewel ze goed kon meesprinten met haar Duitse medevluchter, lukte het niet meer om haar voorbij te gaan. Ze kwam als tweede over de streep: ‘Ik was daar best tevreden mee omdat ik vaak laatste van de kopgroep wordt als het op een sprint aankomt’. Echter, de jury kon de sprint van Alicja niet waarderen en bepaalde dat ze onreglementair had gesprint, waardoor ze gedeclasseerd werd naar de vierde plaats.

Ondanks deze domper op haar laatste koersdag vond ze het een mooi evenement: ‘ Daarbij heb ik een goede generale repetitie gehad voor het WK in Varese volgende week’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.