Zowel op de dinsdag en donderdag een uitdagend klassement, met 3 periodetitels en uiteindelijk een promotie/degradatiesysteem… Hiermee willen we meer uitdaging en strijd realiseren, de toegankelijkheid en instroom voor meer niveaus verhogen en het plezier in de breedtesport stimuleren. Met 2 koersavonden en 3 niveaus (van elite t/m startende renners) voor veel renners een mooie training en/of uitdaging. Hieronder vind je de stand, opzet en toelichting.
Klassementen & klassering
Er zijn 4 klassementen, 2 op dinsdag (B+ en C) en op op donderdag (A en B)
- Donderdag-Series:
- A_peloton: #Wahooligan-klassement:
- B_peloton: KoersCC-klassement:
- Dinsdag-series:
- B+_peloton: Sportvoedingswinkel.nl-Klassement
- C_Peloton: Cyclon-klassement.
>> Zodra competities starten, plaatsen we hier alle klassementen.
Opzet
- We willen koersen stimuleren voor elke gedreven wielrennen, van startende renner t/m elite. Vandaar verschillende niveaus verspreid over 2 avonden. (Helaas geven de KNWU licenties geen volledig representatief beeld meer, de licenties zijn niet per definitie leidend – onderstaande beschrijving is indicatief.)
- Dinsdag:
- B+ = Amateur t/m top startlicenties, duur 1u15, +/-40 a 41km/u:
- Voor de amateur en sportklasse-waardige renners, junioren, met aangevuld de rappe (top-50%) startlicenties. (elites en belofte uitgesloten)
- C = normale & startende startlicenties en nieuwelingen, duur 1u10, +/-38 a 39km/u:
- Voor de ‘normale’ en startende startlicenties (onderste 50%), opbouwende nieuwelingen en de afbouwende renners die een rustiger tempo willen. (amateurs en sportklasse uitgesloten)
- B+ = Amateur t/m top startlicenties, duur 1u15, +/-40 a 41km/u:
- Donderdag:
- A = Elite t/m amateurs, duur 1u15, +/-41 a 42km/u
- Voor de elite-,belofte- en amateur-waardige renners, de rappe (top 40%) sportklasse renners en de kleppers (top15%) met een startlicenties.
- B = Sportklasse en startlicenties, duur 1u10, +/-39 a 40km/u:
- Voor de renners met startlicenties (onderste 85%) en de normale sportklasse (onderste 60%) renners. (Elite, belofte en amateurs per definitie uitgesloten)
- A = Elite t/m amateurs, duur 1u15, +/-41 a 42km/u
- Aanbod per week – stimuleren breedtesport en uitdaging:
- 2x per week: Voor de normale amateur-, sportklasse-, junior- en startlicentie-waardige renners is er dus 2x avonden aanbod.
- 1x per week: Voor (aan de ene kant) de elites, belofte en rappe amateurs en (aan de andere kant) de gemiddelde nieuwelingen en startende/afbouwende wielrennen
- Dinsdag:
- Deelname nieuwelingen en starters – ervaring verplicht – gezondheid en veiligheid bovenop:
- Nieuwelingen mogen alleen deelnemen als ze technische ervaring hebben opgedaan, mits toestemming van ouder(s) en trainer.
- Startende wielrenners mogen alleen deelnemen indien ze enige ervaring hebben met het rijden in een peloton en bochten rijden op hogere snelheden.
- 3 Periodes met een promotie/degradatie-regeling:
- Er zijn 3 periodes, met daaraan vervolgens gekoppeld een promotie-degradatie:
- Promotie geschied obv eindklassering van elke periode.
- De eerste periode is korter van aard, zodat we sneller de indeling kunnen vormgeven obv daadwerkelijk niveau.
- <Nog finaal bepalen na de 1ste periode> De top 15% van elke klasse promoveert de volgende periode naar de volgende klasse.
- Indien een renner in zijn/haar 1ste 2 wedstrijden al top-5 rijdt of tijdens de koers duidelijk overheerst, dan behoudt de jury het recht om een renner per direct te promoveren.
- De renner behoudt dan 75% van zijn/haar punten.
- 60+ renners zijn in principe uitgesloten van promotie (muv C-peloton).
- Jury behoudt altijd het recht om ook 60+ te promoveren, indien prestaties passend daartoe aanleiding geven.
- Er zijn 3 periodes, met daaraan vervolgens gekoppeld een promotie-degradatie:
- Puntentelling:
- De beste uitslagen (van de +/- 60% van het aantal wedstrijden in een periode) tellen mee voor het klassement.
- Per extra gereden wedstrijd krijgt een renner nog 2 punten (Hiermee ook deelname stimuleren)
- Puntentelling en klassering op basis van een gemiddelde score per wedstrijd, bij minimaal 3 wedstrijden.
- Tenzij in eerste 2 wedstrijden al top-3 klassering.
- Toe te kennen punten aftellend vanaf 1ste plek naar 16de plek. 1ste = 23pnt, 2de = 21pnt, 3de = 19pnt en dan 18pnt en 17de = 5pnt. Elke renner krijgt bij aanvang 3 punten.
- Top-15 promoveert naar de A-groep.
- Met uitzondering van renners van 60+, dames en renners met slechts 2 wedstrijden buiten de top-4.
- In eerste instantie een puntentelling en klassering op basis van een gemiddelde score per wedstrijd.
- Heb je veel wedstrijden: Dan wordt er ook gekeken naar de 4 beste resultaten, zodat we die ene off-day van jou gewoon uit ons geheugen kunnen wissen 🙂
- Pas 2 wedstrijden gereden: Bij slechts 2 gereden uitslag is een top-5 leidend voor promotie. Want als je in een vol peloton 2x top-5 klasseert, dan ben je een topper 🙂
- Alleen eindprijzen per periode – geen dagprijzen
- Elke periode ontvangt de top-12 per klassement een prijs.
- Aangevuld met de beste 3 gepromoveerde renners.
- Prijzen worden alleen uitgereikt direct na de laatste koers van elke periode.
- Afwezig? Dan uiterlijk de vrijdag ervoor via info@rwcahoy.nl een vertegenwoordiger aangeven.
- Klassering geschied obv van de beste x klasseringen in die periode, met aangevuld 2 extra bonuspunten voor een extra gereden wedstrijd.
- Bij gelijke stand wint de renner met de meeste koersjes gereden, vervolgens de renner met de hoogste onderlinge klassering in de laatste wedstrijd waar de renners samen gereden hebben.
- Elke periode ontvangt de top-12 per klassement een prijs.
- Geen transponder? Wel wenselijk! Geen uitslag:
- We verzoeken iedereen vriendelijk om te koersen met een transponder om hiermee eerlijke niveaus te stimuleren. Geen transponder? Voor 20,- per jaar rij je al met een transponder van mylaps.
- Renners zonder (functionerende) transponder komen niet in de uitslag. Elke renner is zelf verantwoordelijk voor een functionerende transponder en een transponder met een actieve Mylaps abonnement.
- Renners zonder transponder kunnen een apart rugnummer krijgen (herkenbaarheid) en kunnen op basis van jury-advies (of handmatige uitslag) gepromoveerd worden.
- De wedstrijdorganisatie behoudt het recht om renners zonder transponder 3 rondes voor het einde te verzoeken de koers te verlaten.
- Gelost bij A’s of B+ (hoger peloton)? Dan kan je natuurlijk neutraal en niet-bepalend meedraaien bij het lagere peloton. Dan heb je toch een goede training.
- Bv: Niet deelnemen aan de kopgroep en eindsprint. Neutraal meedraaien in peloton mag, wel tijdig afgeven. Niet versnellen wanneer je in peloton meedraait.
Schema over indeling:

Aanleiding
- Als RWC Ahoy hebben we als doel om middels wielrennen een gedreven en veilig wielrenklimaat te stimuleren en vanuit dit doel de toegankelijkheid vergroten. Van funklasse tot elite, jong tot oud en voor mannen en vrouwen.
- We horen in het peloton regelmatig een verbazing over het tempo bij de B’s of het gegeven dat altijd dezelfde toppers winnen of de koers hard maken. Daarnaast zien we regelmatig renners die gemakkelijk met de A’s meekunnen.
- We willen (net als KNWU en platform Team JumboVisma) toewerken naar een systeem / klimaat waarbij elke renner deelneemt in de groep op zijn/haar niveau. Het liefst waarbij de renner uit zichzelf het juiste niveau kiest. Alles in de geest van ‘stimuleren breedtesport’ en vervolgens ook doorgroei.
Overige Spelregels:
- Dispensatie kan aangevraagd worden via info@rwcahoy.nl. (In principe kan je ook starten bij de A’s en dan laten terugzakken naar de B’s)
- Bij afwezigheid transponder of incorrecte gegevens kom je niet in de uitslag.
- Alhoewel we geloven dat een renner zelf het juiste niveau kiest, hebben de jury en het bestuur het recht om een renner alsnog te promoveren naar de A-groep.
- De jury en het bestuur hebben het recht om gedurende deze pilot regels wat aan te scherpen of bij te sturen in belang van het uiteindelijke doel en een goede balans in het niveau en de bezetting van de groepen.
- We gaan uit van respect en begrip, zeker naar de toppers van onze jury. Geen discussies aub met onze jury. Volg altijd de instructies en spelregels van onze jury op. Bij discussies of onenigheid kan je altijd iemand van bestuur benaderen via info@rwcahoy.nl.
Spelregels tijdens koers
- Indien het tempo bij de A’s te hoog ligt, mag je terugzakken naar de B’s en dan neutraal meedraaien.
- Bij de B’s mag je vervolgens neutraal, niet-bepalend en buiten mededinging meerijden. Niet koers-bepalend zijn:
- Neutraal meedraaien in hetzelfde tempo mag, maar niet bepalend zijn door bv te versnellen. Snel afgeven.
- Geen kopgroep opstarten, noch in een kopgroep deelnemen.
- Niet meesprinten in de finale. Deelnemen in de buik van peloton is toegestaan.
- Wellicht kan je nog een B-renners voorzien van tips?
- A-renners die buiten mededinging mee rijden, mogen (vooralsnog) alleen neutraal en niet-bepalend meerijden bij de A’s.
- Neutraal meerijden mag/kan, zolang deze renners zich aan de regels houden. Indien het niet werkbaar of uitvoerbaar is, dan zullen deze renners uitgesloten worden van deelname in dat specifieke klassement.
- Meedraaien mag, maar in lijn met tempo van het peloton. Niet versnellen of sleuren.
- Niet in een kopgroep, kopgroep opzetten, gaten dichtrijden of meesprinten.
Openstaande vraagstukken – tip?
- Hoe gaan we om met renners zonder transponder? Hoe gaan we om met de echte sprinters? Die komen wellicht hoog in de uitslag, maar hebben wellicht minder duurvermogen voor de A’s.
- En andersom: Hoe omgaan met die echte hardrijders die het peloton op een echt lint trekken, maar die uiteindelijk niet in de sprint hoog komen.
- Degradatie: Wanneer weer terug bij de B’s als de A’s echt te hard gaan?