Meer sporters stappen op de racefiets. Echter, voor beginnende en meer ervaren wielrenners of wielrensters kan de stap naar koersen of wedstrijden nog te uitdagend zijn. Het blijft indrukwekkend om een peloton wielrenner met een flink tempo te zien. Om dit instapniveau (m/v) en tegelijkertijd ook de persoonlijke uitdaging te verbeteren, is RWC Ahoy al gestart met techniektrainingen en koersbuddy’s voor volwassenen. Nu start RWC Ahoy per 1 augustus ook met een promotie-klassement, met impact op zowel A en B-peloton.Wil je weten wat het betekent voor jou?

Drempel instap en overstap omlaag, uitdaging omhoog.

Als RWC Ahoy hebben we als doel om een plezierig en gedreven sportklimaat in Rotterdam eo te stimuleren. We zochten naar mogelijkheden waarbij we en het instapniveau konden verlagen en tegelijkertijd het (persoonlijke) prestatieve karakter konden behouden. Onze technische commissie en vrijwilliger Joost Smaardijk zijn daarop gekomen met een klassement. “We zagen dat er bij de B’s een (klein) groepje hardrijders waren, die enerzijds de koers of finale bij de B’s echt hard maakten en hierdoor dat nieuwe renners de instap als te hoog ervoeren”, aldus Joram Grootveld (voorzitter TC). “Daarnaast zagen we dat het peloton bij de A’s te compact was om even de overstap te maken.” Naast verlagen drempel voor B-peloton, verlagen we door groei van A-peloton ook daar de drempel.

In 2020 een pilot, in 2021 structureel.

Per 1 september zullen de eerste promoties en nieuwe indeling van A en B-peloton een feit zijn. Dat betekent dat de toppers van de B’s bij de A’s gaan meerijden. Dit doen we op basis van de uitslagen gereden in Augustus*.  Omdat we willen leren van de praktijk, organisatorisch nog zaken moeten inregelen en een soepele overgang willen, starten we eerst met alleen de donderdagen waarop vanaf 1 september (t/m 15 oktober) de nieuwe indeling geldt. “Ook bij dit klassement geldt ‘vele monden, vele belangen, vele meningen’. Het blijft echt nog wel zoeken naar juiste details, maar we hopen op de medewerking en flexibiliteit van alle renners.”

Voor de maand augustus dus nog geen wijzigingen, behalve dat er al op de achtergrond een puntentelling draait voor het bepalen van de promoties. De organisatie kan augustus dan ook nog gebruiken voor finaliseren van de regels: Is er een dispensatie of leeftijdsgrens? Wat als ik terug kom van blessure of gewoon rustig wil meebollen? Etc. De puntentelling en regels worden zo snel mogelijk gecommuniceerd via onze website.

Uiteindelijk een vloeiend promo-klassement.

Uiteindelijk gaan we naar een systeem waarbij zowel op de dinsdagen en donderdagen een enthousiasmerend sponsor-klassement is en waarbij er regelmatig promotie/degradatie-momenten zijn. Alhoewel prijzen niet de primaire drijfveer moet zijn, onderzoeken we ook nog een enthousiasmerend en voor iedereen uitdagend prijzenmodel. “Uiteindelijk doen we dit om het koersen voor iedere wielrenner toegankelijk aantrekkelijk te maken. Een klassement is maar een middel hierin en geen doel. We hopen ook op een natuurlijke houding van renners en nodigen de toppers ook uit om eens bij de A’s aan te haken.”

Wil je meedenken of heb je goede aanvullende ideeën? Samen kunnen we meer! Laat het ons weten via info@rwcahoy.nl.

*Indien toch blijkt dat de uitslagen van augustus niet representatief zijn, nemen we de laatste weken van juli ook mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien − drie =