Het nieuwe seizoen nadert en jij bent misschien al aan het kijken wat je in het nieuwe jaar op de fiets wil bereiken. In een serie van artikelen over ”beter wielrennen” zoomen wij in dit artikel in op het stellen van doelen. Hoe bepaal je jouw doelen? Wat voor doelen kun je stellen? Allerlei vragen waar ontzettend veel antwoorden op te geven zijn. Om jou hierin houvast te geven lees je hier enkele richtlijnen waar je rekening mee kunt houden.

Doelen stellen: bepaal je ambitie

Het begrip ”beter wielrennen” is natuurlijk heel abstract. Voor de een kan beter wielrennen inhouden om samen met andere wielrenners te trainen en hiermee meer kilometers te maken dan het jaar daarvoor. Voor een ander kan het een doelstelling zijn om in een bepaalde wedstrijd een topuitslag te rijden. Bijvoorbeeld: podium rijden in de GP Koppert Biological Systems. Maar wat jouw ambitie ook is: beter wielrennen begint met het bepalen van doelstellingen aan de hand van jouw ambities. Zonder doelen is het niet mogelijk om te meten of je jouw ambities waar hebt kunnen maken.

De kanttekening die hierbij moet worden gemaakt is dat het vooral leuk moet blijven. Als jouw ambitie het ”met plezier wedstrijden op de club rijden” is, is dit zeker geen slecht doel. Sterker nog: wij zouden dat doel alleen maar aanmoedigen vanuit onze filosofie! Het stellen van doelen is geen verplichting, maar helpt er wel bij om jouw ambitie te vertalen naar een trainingsplan. Als jij moe wordt van het moeten zoeken naar passende doelstellingen is ons advies: ga gewoon lekker wielrennen.

Stap 1: bepaal jouw ambitie in de wielersport

Als je net begint met het rijden van wedstrijden is het niet bepaald aannemelijk dat je een criterium bij de amateurs zult winnen. Je kunt beter eerst tijdens clubkoersen bij RWC Ahoy leren om comfortabel in een peloton te rijden. Je volgt onze wielrenclinic, vraagt begeleiding aan tijdens je eerste clubkoersen en stelt dus andere doelen dan een renner die al een aantal jaren op amateur-niveau koerst. Jouw ambitie zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Doelen stellen: SMART-doelstellingen

Het vergt geen rocket science om de conclusie te trekken dat het winnen van een clubkoers een andere aanpak vergt dan het opbouwen van een goede conditie. Daarom is het van essentieel belang dat je voor jezelf nagaat waarom jij (bij RWC Ahoy) op de fiets stapt.

Stap 2: vertaal jouw ambitie naar meetbare doelstellingen

Nadat je jouw ambities hebt vastgesteld kun je gaan nadenken over de daadwerkelijke doelstellingen. Allereerst moeten jouw doelstellingen vanuit een persoonlijke drive komen. Als je een doelstelling voorgeschoteld krijgt waar je niet achter staat is de kans aannemelijk dat je er niet het maximale uit zult halen. Ga dus na wat jij belangrijk vindt. Woont jouw familie in een dorp waar een criterium wordt georganiseerd? Wellicht een idee om van die wedstrijd een doelstelling te maken!

Het is belangrijk dat jouw doelstellingen SMART zijn. Specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch en tijdsgebonden.

Voorbeeld van goede doelstellingen

Goed, je hebt heel veel zin in wielrennen, bent van plan om keihard te trainen en gaat er vol voor! Aan het einde van het seizoen kijk je met plezier terug naar de wedstrijden. Maar ben je tevreden over de resultaten? Om dit (achteraf) te kunnen bepalen geven goede doelstellingen richting.

Stel: jij bent net begonnen met wielrennen en hebt de smaak helemaal te pakken. Je hebt de wielrenclinic gevolgd, hebt het afgelopen najaar enkele wedstrijdjes op de club gereden en in het nieuwe seizoen wil je het wielrennen naar the next level tillen. Jouw ambitie is om in 2019 een sportklasse licentie te nemen. In 2018 wil je beter leren wielrennen door voornamelijk clubkoersen te rijden. Je woont in Rotterdam Noord, dus tijdens de Ronde van Noord in eind september 2018 wil je je laten zien. De volgende doelstellingen zouden richting kunnen geven aan je seizoen:

Doelstellingen vertalen naar een trainingsplan

Als je jouw SMART-doelstellingen hebt bepaald kun je een trainingsplan gaan maken. In dit plan hou je rekening met de basisbeginselen van trainingsleer (later zullen wij hier dieper op in gaan), jouw beschikbare tijd en stel je trainingsdoelen die jou helpen je hoofddoelen te behalen.

Stap 4: vertaal jouw doelstellingen naar een trainingsplan met trainingsdoelen

In je trainingsplan zorg je voor een aanpak die ervoor zorgt dat je jouw trainingsdoelen behaald zodat je klaar bent voor de daadwerkelijke doelstellingen.

Wielrennen bij RWC Ahoy

Word jij hier ook enthousiast van en wil je meer weten over wielrennen bij RWC Ahoy? Klik op de button hieronder!

[av_button label=’ONS AANBOD’ link=’page,1343′ link_target=” size=’medium’ position=’left’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’custom’ custom_bg=’#40ad47′ custom_font=’#ffffff’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-3kowqb’]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-2vw7dv’]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.