Ben jij nieuw in het wielrennen? Vraag jij je bijvoorbeeld af wat een criterium precies is? Of wil je weten wat voor soort wedstrijden jij kunt gaan rijden? Je leest het allemaal in dit artikel.

Kort gezegd zijn er de volgende soorten wielrenkoersen te onderscheiden.

  1. Regiokoers/clubwedstrijd
  2. Criterium
  3. Omloop
  4. Klassieker

Regiokoers/clubwedstrijd

Er zijn veel wielrenclubs met een eigen parcours. Bij RWC Ahoy hebben wij het Leontien van Moorsel-parcours waar wij wedstrijden en trainingen op organiseren. Ook de meeste andere wielrenclubs met een parcours organiseren clubwedstrijden. In onze regio worden er, naast bij RWC Ahoy, onder andere clubwedstrijden georganiseerd bij DRC De Mol, RWV De Spartaan, De Hoekse Renners en RCMD De Coureur. Iedereen met een KNWU basislidmaatschap, dus iedereen die lid is van RWC Ahoy (als je lid wordt van ons word je automatisch aangemeld bij de KNWU en krijg je dus vanzelf een KNWU basislidmaatschap thuisgestuurd), kan deelnemen aan deze wedstrijden. RWC Ahoy organiseert vrijwel het hele jaar door clubwedstrijden. Wil jij meer lezen over de clubkoersen bij RWC Ahoy? Klik hier.

Naast clubwedstrijden zijn er ook regio-initiatieven zoals de ZoMoCo (zondag morgen competitie). De ZoMoCo is een initiatief van meerdere wielrenclubs uit de regio waarbij er iedere zondagmorgen gedurende het wedstrijdseizoen een wedstrijd wordt verreden bij één van de deelnemende verenigingen, waaronder RWC Ahoy. De ZoMoCo biedt mogelijkheden voor renners om laagdrempelig te leren koersen. Daarom steunt RWC Ahoy de ZoMoCo en biedt dit mogelijkheden om beginnende leden een wedstrijdprogramma te kunnen bieden.

Criterium

Een criterium, ofwel ”rondje om de kerk”, is de meest populaire wedstrijdvorm in Nederland. Door heel Nederland worden er jaarlijks tientallen rondes georganiseerd. Criteriums zijn namelijk aantrekkelijk voor zowel de renners, de organisatie als sponsoren en het publiek. Afhankelijk van het programma starten er verschillende wedstrijdcategorieën in een criterium. Zowel voor de funklasse, sportklasse, amateurs als elite/belofte is er een enorme diversiteit aan criteriums waar je kunt starten! Op de website van de KNWU vind je een wedstrijdkalender waar alle aanstaande criteriums worden aangekondigd. Door in te loggen op ”Mijn KNWU” kun je de criteriums die jij graag wil rijden selecteren en (individueel) inschrijven. Op de dag zelf kun je je aan de jurytafel bij de permanence (het adres is altijd op de website van de KNWU te vinden) aanmelden. Op vertoon van je licentie krijg je een rugnummer en kun jij je groenwitte tenue tentoonstellen aan het publiek!

Omloop

Een omloop werkt qua inschrijven en dergelijken hetzelfde als een criterium. Het verschil zit hem in het parcours. Waar een criterium vaak gekenmerkt wordt door een relatief kort en compact rondje, is een omloop 3 kilometer of langer en vaak op een wat meer afgelegen locatie. Bijvoorbeeld in de provincie Brabant worden er enkele omlopen georganiseerd. Een populaire omloop voor sportklasse en amateurs is de Omloop van het Munnikenland, die jaarlijks half april verreden wordt.

Het koersverloop van een omloop kenmerkt zich vaak door het feit dat wind dankzij ”open wegen” een belangrijke factor kan spelen. Ook zorgt de ruimere opzet van het parcours ervoor dat er meer ruimte is om te ”schuilen” in het peloton. Ook zie je vaak dat er een gelijkgestemde kopgroep kan wegrijden. Als deze mannen of vrouwen elkaar vinden kan het maar zo zijn dat het peloton hen niet meer terugziet!

Klassieker

Een klassieker is een grote omloop of route over de openbare weg. Voor de sportklasse en amateurs zijn er enkele klassiekers. Je kunt je hiervoor, net als de criteriums en omlopen, inschrijven via ”Mijn KNWU”. De meeste klassiekers worden echter als team verreden voor de elite/belofte bij de mannen (Team WASp) en de amateurs/elite/belofte bij het RWC Ahoy damesteam. Zowel ons heren- als damesteam komen uit in de Nationale Clubcompetitie. Deze bestaat uit een aantal klassiekers waarin zowel voor een individueel- als ploegenklassement wordt gestreden. Het niveau is dus uitdagend. Het zijn immers de sterkste renners van alle clubs die deelnemen aan deze competitie.

RWC Ahoy heeft de ambitie om met de heren te promoveren naar de Nationale Topcompetitie. Hierin komen continentale teams (semi-prof) en de beste clubteams uit.

MyLaps transponder

Belangrijk om te weten is dat er bij vrijwel alle wedstrijden gebruik wordt gemaakt van een transponder (MyLaps). MyLaps is een systeem waarmee tijdens sportevenementen rondetijden en uitslagen kunnen worden bijgehouden. Om deel te nemen aan wielrenwedstrijden is het bezitten van een goedwerkende MyLaps transponder verplicht. Je kunt deze kopen via www.mylaps.nl. Wij adviseren de MyLaps ProChip Flex chip. Als je niet begint met koersen en nog niet direct een chip wil aanschaffen zijn er bij vrijwel iedere koers enkele chips te huur. Let er wel op dat het aanzienlijk goedkoper is om er gewoon zelf eentje aan te schaffen. Een chip gaat ongeveer 3-5 jaar mee.

Wielrennen bij RWC Ahoy

Bij RWC Ahoy kan iedereen wedstrijden rijden. Zowel renners die beginnen met wielrennen als ervaren coureurs kunnen rekenen op een divers wedstrijdprogramma. Meer weten of lid worden van RWC Ahoy? Bekijk onze lidmaatschap pagina. Bekijk ook ons artikel over de verschillende wedstrijdlicenties om erachter te komen welke categorie het best bij jou past. Wil je vrijblijvend de wielersport ontdekken? Dan kun je helemaal gratis deelnemen aan onze wielrenclinic!

Heb je vragen over het rijden van wedstrijden of RWC Ahoy? Neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.