Wil jij beginnen met het rijden van wedstrijden maar weet je nog niet welke KNWU wedstrijdlicentie het beste aansluit bij jouw niveau en ambities? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Al die verschillende termen kunnen flink wat verwarring veroorzaken. Jeugd, nieuwelingen en junioren (ofwel jeugd van 8 tot en met 17 jaar) kunnen geen licentie kiezen. Zij komen uit in een leeftijdsgebonden categorie. Zowel dames als heren vanaf 18 jaar kunnen kiezen uit funklasse, sportklasse, amateurs en elite/belofte. In dit artikel leggen wij in detail uit welke wedstrijdlicentie jij het beste kunt nemen.

Funklasse

De funklasse is er voor beginnende wielrenners en renners die af en toe lekker een wedstrijdje willen rijden. Je hebt niet heel veel tijd om te trainen, hebt nog maar net de wielersport ontdekt of legt de focus voornamelijk op gezellig met elkaar kunnen fietsen. Als lid van RWC Ahoy krijg je automatisch ook een KNWU basislidmaatschap. Hiermee kun jij onze clubkoersen rijden, maar bijvoorbeeld ook criteriums in de regio waar de funklasse start. Je hoeft niet zelf een wedstrijdlicentie aan te vragen voor de funklasse. Met de funklasse doet RWC Ahoy ook mee aan de Ride Like A Pro Challenge. Dit is een wedstrijdevenement dat meerdere keren in het seizoen georganiseerd wordt waar je op een laagdrempelige manier als team leert koersen. Heel leerzaam, leuk en vooral ook gezellig!

Sportklasse

Als jouw ambities verder rijken dan de funklasse is sportklasse de eerstvolgende categorie in het rijtje. Voor de sportklasse zijn er meer landelijke wedstrijden. Criteriums, maar bijvoorbeeld ook omlopen. Het niveau is hoger dan bij de funklasse en de wedstrijden zijn competitief van aard. Als jij in onze clubkoersen goed mee kunt komen met het A peloton, schatten wij in dat je het niveau van de sportklasse prima aan zal kunnen. Bij RWC Ahoy proberen wij zo veel mogelijk criteriums in de regio met een groot aantal renners te rijden. Samen koersen is leuker dan alleen!

Amateurs

Na de sportklasse volgt de amateurs. Ondanks dat de naam ”amateurs” zou kunnen suggereren dat men in deze categorie maar wat aanklooit is dit alles behalve waar. De jongens in de top van de amateurs trainen al behoorlijk serieus. De focus ligt voornamelijk op criteriums, maar voor de amateurs zijn er ook omlopen en klassiekers. Bij RWC Ahoy willen wij zoveel mogelijk samen naar de wedstrijden gaan zodat het wielrennen leuker wordt. Qua niveau schatten wij in dat jij mee kunt met de amateurs als je tijdens onze clubkoersen goed voorin kunt meerijden in het A peloton.

Elite/belofte

Het hoogste onbetaalde wedstrijdniveau is elite/belofte. Belofte ben je vanaf het jaar waarin je 19 wordt tot en met het jaar waarin je 22 wordt. Elite ben je vanaf het jaar waarin je 23 wordt. De elite en belofte rijden samen, behalve op het NK. Er zijn heel veel criteriums en omlopen voor de elite/belofte. Deze rij je individueel, maar net als bij de sportklasse en amateurs zetten wij ons in om zoveel mogelijk samen te rijden. Daarnaast maken zowel het heren- als damesteam van RWC Ahoy deel uit van de nationale clubcompetitie. Dit zijn meerdere klassiekers die gezamenlijk een landelijk klassement vormen. Ook ligt het binnen de ambities om met het herencombinatieteam bij de beste 10 ploegen van de clubcompetitie te eindigen om hiermee ook uit te mogen komen in de nationale topcompetitie. Als jij in onze clubkoersen het initiatief in het A peloton kunt nemen schatten wij in dat jij dit niveau aan kunt.

Professional

Professionals zijn elite of belofte renners met een contract bij een UCI-geregistreerde ploeg. Deze renners blijven te allen tijde ook lid van een bij de KNWU aangesloten wielrenvereniging. Bij RWC Ahoy zijn Chantal Blaak, Dennis van Winden, Nick van der Lijcke, Rens Tulner, Maikel Zijlaard, Daan Hoole en Vincent Hoppezak leden met een profcontract bij een wielrenteam.

Trainen voor wedstrijden

Als jij wedstrijden wil gaan rijden is het belangrijk om in je trainingen wedstrijdelementen te verwerken. Sterker, de beste training voor een wedstrijd is een wedstrijd. Daarom organiseren wij vrijwel het hele jaar clubkoersen. Wil jij beter worden in wielrennen? Dan raden wij je aan om onze clubkoersen te komen rijden.

Licentiebedragen en aanvragen

In 2018 kun je kiezen uit de volgende licenties.

Jeugd m/v € 35,-
Nieuweling m/v € 66,-
Junior m/v € 110,-
Belofte m/v € 200,-
Sportklasse m/v € 88,-
Amateur m/v € 102,-
Elite m/v € 220,-
Professional B m € 468,-
Professional A m/v € 669,-
Kunstwielrijden € 66,-
Para-cycling € 66,-

Een wedstrijdlicentie vraag je zelf aan via ”Mijn KNWU”. Je kunt inloggen op een online portaal met de inloggegevens die je van de KNWU toegestuurd krijgt nadat je lid bent geworden van RWC Ahoy. In het online portaal word er gevraagd om enkele aanvullende gegevens in te vullen. Het is vanaf 2018 niet meer verplicht om een sportmedische keuring te ondergaan. Wel geven wij het advies om deze keuring op eigen initiatief te doen om gezond en verantwoord sporten te garanderen.

Lid worden van RWC Ahoy

Word jij hier ook enthousiast van en wil je de wielersport ontdekken? Lees meer over onze vereniging. Ook kun je vrijblijvend kennismaken met de wielersport vrijblijvend tijdens onze wielrenclinic! Deelname is gratis en je bent verzekerd van een leerzame en gezellige avond. Heb jij een vraag voor ons over het aanvragen van een KNWU wedstrijdlicentie? Stel deze via ons contactformulier.

[av_hr class=’invisible’ height=’25’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-6c1q0u’]

[av_button label=’ONS AANBOD’ link=’page,1343′ link_target=” size=’medium’ position=’left’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’custom’ custom_bg=’#40ad47′ custom_font=’#ffffff’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-3r2o72′]

[av_hr class=’invisible’ height=’25’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-2o2cn2′]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

18 + 14 =